fbpx

VERBETER JOUW KANSEN OP TOPKANDIDATEN: 4 METHODES VOOR VACATURE OPTIMALISATIE

In de wereld van werving & selectie staan recruiters, hiring managers en HR-professionals voor een voortdurende uitdaging: het aantrekken van de juiste sollicitanten voor de vacatures. Het is een probleem dat bijna iedereen herkent. Het vinden van gekwalificeerde kandidaten wordt nou eenmaal steeds complexer en tijdrovender. Een probleem die ook enorme invloed heeft op de bedrijfsresultaten en de groei van de organisatie. Gelukkig zijn er een aantal technieken hoe je jouw vacatures kunt verbeteren, zodat je meer en betere sollicitanten gaat werven. Hieronder delen we 4 methoden voor vacature optimalisatie met je!

1. Maak vacatures visueel

Ik kan me al helemaal niet meer voorstellen dat ik ergens zou solliciteren alleen maar op basis van een saaie traditionele vacaturetekst bij een bedrijf waar amper iets te vinden is over de collega’s, de werkplek en de werksfeer. De wereld is mega visueel geworden, de opties zijn legio en toch zie je bij de werving nog heel vaak weinig visuele content. Een vacature moet je verkopen, en koop jij überhaupt iets zonder het gezien te hebben? Ik in ieder geval niet.

Het beste om jouw bedrijf te laten zien is natuurlijk met een vacaturevideo. Hiermee kan je de sfeer van het bedrijf laten zien, collega’s aan het woord laten, de functie goed toelichten en een compleet beeld schetsen. Écht dat kijkje achter de schermen.


Video toch stapje te ver? Denk dan eens aan deze kleinere stappen naar een meer visuele en persoonlijkere vacature:

  • Quotes van collega’s met foto erbij
  • Foto’s van de werkplekken en de organisatie
  • Beelden van de teamuitjes
  • Contactformulier met foto van de vacaturehouder erbij
  • Met behulp van bijvoorbeeld icoontjes een aantal cijfers geven zoals het aantal collega’s, gemiddelde leeftijd, %man/vrouw etc.

2. What’s in it for me

Vaak weten organisaties heel erg goed wie ze zoeken en wat de persoon allemaal moet kunnen qua vaardigheden, ervaring en opleidingen. Soms zie ik vacatureteksten met lijsten vol eisen. Scroll je verder naar wat zij te bieden hebben, dan blijft het akelig stil. Er staan een paar opsommingspunten en de helft ervan zijn vaak ook nog nietszeggende dingen als ‘marktconform salaris’ en ‘gezellige vrij-mi-bo’. Schrijf je vacatureteksten echt vanuit het perspectief van de sollicitant. Zij willen weten ‘what’s in it for me’. Verdiep je dus ook in de doelgroep om te bepalen waar zij naar op zoek zijn in werk en hoe de vacature binnen jouw organisatie deze behoefte kan vervullen. Benoem dit duidelijk en verstop het niet ergens in de vacaturetekst. Geef dit echt een podium!

3. Vertel een authentiek en eerlijk verhaal

Geen één organisatie is perfect. Het gaat nergens alleen maar goed. Het is nergens alleen maar leuk. Verkoop dus ook niet je vacature alsof alles alleen maar perfect is. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en vertel een echt verhaal. Leg uit waar de uitdagingen liggen, wat er nog minder goed gaat, waar iemand moet tegen kunnen die bij jullie komt werken. Stoot je hiermee iemand af? Helemaal prima, filtert alleen maar de selectie. Dit is namelijk de realiteit en hier moet iemand mee om kunnen gaan binnen jouw bedrijf. En wat voor de één een nadeel is, is voor de ander juist een reden om wel te solliciteren.

4. Benoem het salaris

Wist je dat 78% van de kandidaten zegt minder snel te solliciteren als er geen salaris in de vacaturetekst staat? Sterker nog, 22% van hen slaat vacatures zonder salarisvermelding volledig over. Dat zijn grote getallen en daarmee loop je als werkgever dus de kans om potentiële toptalenten mis te lopen.

Waarom is het vermelden van het salaris dan zo belangrijk? Het zorgt voor een eerlijk en transparante sollicitatieprocedure, het geeft inzicht of een functie bij de sollicitant past, het vermindert onzekerheid, maakt de vacature én jouw organisatie aantrekkelijker en het zorgt voor meer en kwalitatief betere sollicitanten. Het niet benoemen van het salaris kan ook invloed hebben op je ranking in Google for Jobs en het kan zorgen voor minder zichtbaarheid op jobboards zoals Indeed. Kortom, genoeg redenen om het salaris te benoemen in jouw vacatureteksten en zo de beste kandidaten aan te trekken.

Kijk dus eens naar wat de mogelijkheden zijn om jouw vacatures visueler te maken. Wat zijn de eerste kleine en simpele stappen die je kan zetten om dit voor elkaar te krijgen? Kijk een krisitisch naar je vacaturetekst. Wordt hier meteen duidelijk wat jij te bieden hebt aan de potentieel nieuwe collega? Schep je daarnaast ook een eerlijk en authentiek beeld? En last but not least, benoem je een salaris(range)? Uiteraard helpen wij bij ZIVA je hier graag bij. laat ons jouw vacatures helemaal onder handen nemen. Wij maken graag visuele vacatures voor je. Meer informatie? Vraag een gratis demo aan, dan leggen we alles aan je uit!

Over de auteur

Ik ben Sophie Post, de trotse founder van ZIVA. Een aantal jaar geleden stond ik aan de start van mijn carrière, gewapend met een diploma in de Arbeids- en Organisatiepsychologie. Na mijn studie koos ik echter voor een andere weg en rolde ik het marketingvak in – Recruitment Marketing om specifiek te zijn. Een mooie combinatie van twee werelden waar ik blij van word. Het menselijke van recruitment en het creatieve van marketing.

Zullen we ook linken via LinkedIn?

LEES VERDER

VRAAG EEN DEMO AAN

Neem contact op met ZIVA employer branding

Stel je vraag